• DE
  • ES
  • EN
  • NL
Google+twitterfacebook

Blog

Herstellen van beschadigd Thunderbird popstate.dat bestand


Dit artikel is oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op het Magentron blog als Fixing a corrupted Thunderbird popstate.dat file.

Geplaatst op vrijdag 11 november 2011 door Jeroen Derks.

Update 2013/Mar/18: v1.2 is nu beschikbaar: voegt ondersteuning voor CRLF regeleindes in communicate met de server (voor bijv. hotmail)

Het gebeurt niet vaak, maar soms loopt mijn computer vast. Helaas, maar dat is het leven van een computergebruiker. De meeste programma's en hun gegevens zijn daarna in orde, echter Thunderbird is daar niet een van. Soms is na de crash, is het popstate.dat bestand beschadigd, leeg of ontbreekt geheel. Zie ook Thunderbird bug #263142

Dit zorgt ervoor dat Thunderbird opnieuw alle e-mailberichten die werden bewaard op de server downloadt. Na nog één zo'n incident heb ik besloten om te proberen een work-around hiervoor te vinden. Gelukkig is de indeling van het popstate.dat bestand vrij eenvoudig. Het ophalen van de UIDL lijst voor de e-mails opgeslagen op de server is de sleutel tot de oplossing.

Om dit eenvoudig te maken, heb ik zelf een simpel PHP-script geschreven dat het Thunderbird popstate.dat bestand opnieuw opbouwt op basis van de e-mails opgeslagen op de server. Het gebruik is vrij rechttoe rechtaan.

usage: rebuild_popstate.php [-d] [-i n] [-s] [-v] [-f file] server [ port ]
	-d	debug flag
	-i	ignore the last n messages (for if you don't have them yet)
	-s	use for secure POP3 (SSL/TLS)
	-v	verbose flag
	-f	output filename

Je kunt het script vinden op GitHub:
rebuild_thunderbird_popstate

Ik hoop dat het je helpt en als dat zou is zou ik het leuk vinden als je je ervaringen laat weten bij het originele artikel, bedankt alvast!

Laat me weten of je hier wat aan hebt gehad! (of niet)