• DE
 • ES
 • EN
 • NL
Google+twitterfacebook

Blog

Wat is mijn IP-adres? Nu met makkelijke curl command line++


Geplaatst op dinsdag 3 oktober 2017 door Jeroen Derks.

Vaak wanneer ik bijvoorbeeld toegangs- of foutlogboeken controleert, moet ik mijn openbare of externe IP-adres weten (de meeste mensen zouden nu inmiddels NAT thuis moeten gebruiken omdat hun internet-toegangsrouter het uit de doos configureert zodat men niet eenvoudig met ifconfig of ipconfig kan zien welk IP adres gebruikt wordt).

Om dit te doen heb je min of meer twee verschillende mogelijkheden:

 1. Het publieke IP adres opvragen bij de router, of
 2. Een externe server gebruiken om het publieke IP adres op te vragen waarmee ik bij desbetreffende server binnenkom

Aangezien routers in vele merken, typen en besturingssystemen komen, is het in het algemeen niet mogelijk om op een standaard manier informatie op te vragen. Bovendien kan het zijn dat je slechts een eenvoudige gebruiker op het netwerk bent die niet verantwoordelijk is voor het netwerkbeheer en je dus als zodanig je geen toegang tot de router zou hebben.

Dus, dan blijft de tweede optie over. Er zijn veel websites die een dienst aanbieden om je publieke IP adres te achterhalen, optioneel met aanvullende informatie, zoals locatie, browser, ondersteunde talen, schermgrootte en meer. Voor mij zijn de meest gebruikte sites whatsmyip.net, whatsmyip.org en whatsmyip.com, maar er zijn er zeker veel meer.

Ik ben echter te lui om één van die URL's in de browser te typen, ik ben sneller met de opdrachtregel... ☺

In plaats daarvan heb ik een eenvoudig PHP script geschreven om me daarbij te helpen. Het resultaat is in.je/ip, dat je gemakkelijk kunt gebruiken met curl of wget:

 • curl in.je/ip
 • wget -qO - in.je/ip


Bijvoorbeeld:

jeroen@dev:~$ time curl in.je/ip
66.249.76.156

real  0m0.103s
user  0m0.007s
sys   0m0.007s

Dus het voldoet aan de belangrijkste vereiste om vanaf de opdrachtregel te werken, waar je het bijvoorbeeld ook als invoer voor een ander programma kan gebruiken indien nodig.

Ook ondersteunt het verschillende soorten uitvoer gegevens en formaten, zoals binair, DNS, GeoIP informatie, HTML, Javascript, PHP, shell scripts, API, XML of SOAP-aanvragen, enz. Als je bijvoorbeeld alleen de omgekeerde DNS naam wilt weten, gebruik dan:

jeroen@dev:~$ curl in.je/ip/rdns
crawl-66-249-76-156.googlebot.com

Je kunt meer lezen over de handige functies op in.je/ip.

Succes!

Als je enige verbetering of suggesties wilt doorgeven, laat dan een bericht achter via onderstaande link.

Laat me weten of je hier wat aan hebt gehad! (of niet)